Diş Ağrısı Kâbusunuz Olmasın!
Diş ağrısı ile karşı karşıya olan birçok kişi ağrılar dayanılmaz hale gelene dek diş hekimine gitmeyi erteliyor. Kimi dişçi koltuğuna oturmaktan korktuğu için erteliyor kimi de kendi kendine geçer diye… Oysa diş ağrısı her ne sebeple olursa olsun ilk yapılması gereken şey; ağrının hafifletilmesi için acilen diş hekimine görünmek olmalı.
İster keskin ve ani, ister donuk ve sabit olsun diş ağrısını görmezden gelmek son derece zordur. Diş enfeksiyonlarının doğru teşhisi ve tedavisi, yüzün ve kafatasının diğer bölgelerine ve kan dolaşımına yayılmasını önlemek için oldukça önemlidir. Peki dişlerdeki çürüme ve bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak gelişen diş ağrısı nasıl önlenir?
Diş Ağrısı Nedir?
Diş ağrısı; dişin pulpa adı verilen merkezi kısmının iltihaplanmasına bağlı olarak diş içinde veya çevresinde oluşan ağrı durumudur. Geçici diş eti tahrişinden kaynaklanan küçük diş ağrıları evde tedavi edebileceğiniz yöntemlerle çoğu zaman geçer. Daha ciddi diş ağrıları ise kendi kendine iyileşmeyip diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken ağız ve diş problemlerinden kaynaklanmaktadır.
Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısına sebep olan etkenler genellikle diş, diş eti veya kemikten kaynaklı olmaktadır. Diş ağrısına yol açan nedenlerin belirlenmesi ancak uzman bir diş hekimi tarafından yapılacak muayene sonrasında anlaşılmaktadır. Diş ağrıları; dişlerdeki çürümeler, bakteriyel enfeksiyondan dolayı oluşan diş apseleri, diş çatlakları ya da kırık diş, diş dolgusunda hasar, diş eti enfeksiyonu, diş hassasiyeti ve diş minesinde meydana gelen aşınmalar ve sinüzit gibi birçok farklı sebebe dayalı olarak ortaya çıkabiliyor.
Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?
Birçok diş ağrısı vakası diş çürümesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle ağız hijyenine özen göstermek oluşabilecek ağrının önlenmesi için son derece önemlidir.
- Florürlü bir diş macunu ile düzenli olarak dişleri fırçalamak,
- Günde en az bir kez diş ipi kullanmak ve
- Yılda iki kez diş hekiminize danışmak iyi ağız hijyeni uygulamaları arasında yer almaktadır.
Diş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Diş ağrısının en bilinen belirtisi; adından da anlaşılacağı üzere keskin, zonklayan, gidip gelebilen veya sürekli devam eden ağrıdır. Oluşabilecek ağrıya bağlı olarak şiddetli baş ağrısı, diş çevresinde şişlik, enfekte olan dişten kötü bir tada sahip akıntı ve ağızdan kötü bir koku yayılması şeklinde olabilir. Bu belirtilerin bir veya birden fazla belirtisine sahip olmanız durumunda vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmanız tavsiye edilir.
Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş ağrısının nedeni diş sinirine bağlı bir enfeksiyon kaynaklıysa kanal tedavisi gerekecektir. Diş kökünün iç boşluğuna ulaşan bakteriler enfeksiyona neden olur. Kişide ateş veya çene şişmesi olması durumunda bir antibiyotik reçete edilebilir. Diş hekiminiz kanal tedavisi için bir açıklık oluşturarak dişin içerisinden enfekte olan pulpayı çıkarır. Dişi derinlemesine temizleyip, doldurmak için diş materyali kullandıktan sonra mühürleyerek, diş kronu ile korumaya alacaktır.
Diş Ağrınız İçin Ne Zaman Diş Hekimine Gitmelisiniz?
- Bir veya iki günden uzun süren diş ağrınız varsa,
- Diş ağrınız şiddetliyse,
- Ağzınızı geniş açtığınızda ateş veya kulak ağrınız oluyorsa mutlaka vakit kaybetmeden diş hekiminize görünmeniz gerekir.
Diş enfeksiyonlarının doğru teşhisi ve tedavisi, yüzün ve kafatasının diğer bölgelerine ve hatta muhtemelen kan dolaşımına yayılmasını önlemek için oldukça önemlidir.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!