Diş Eti Kanaması Kâbusunuz Olmasın!
Diş eti kanaması çoğu zaman diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkların belirtisi olsa da başka sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Diş eti kanamaları genellikle dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı sebepleriyle meydana gelir.
Herkesin hayatında en az birkaç kere başına gelebilecek olan diş eti kanaması en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan da bir tanesi. Peki cevabı sıkça merak edilen diş eti kanaması nedir? Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir? İşte diş eti kanamasına dair merak ettiğiniz her şey…
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş eti iltihabının en önemli belirtilerinden biri olan diş eti kanaması oldukça sık görülen bir durumdur. Ağız içindeki yapıların beslenmesini sağlayan diş eti dokusunun zayıflayarak hasar görmesi durumunda, bağ dokusundaki damarlar zedelenerek diş eti kanamasına yol açar. Ağızda meydana gelen bu ve bunun gibi hastalıklar bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmeye başlar. Bu nedenle diş eti kanaması gibi sorunlarla karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeden diş hekiminize muayene olarak, tedavi sürecini başlatmalısınız.
Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Diş eti kanaması çoğunlukla diş fırçalama esnasında kan görülmesi şeklinde fark edilir. Diş eti kanaması varlığında ağız içinde genellikle metalik bir tat veya kan tadı alınmaktadır. Diş eti kanamasının en sık görülen belirtileri ise şu şekildedir.
- Sıcak ve soğuk içecekleri tüketirken diş etinde hissedilen sızlama,
- Yiyecekleri çiğnerken diş etinde hissedilen baskı durumu,
- Diş ile diş etinin ayrışması,
- Diş ile diş eti arasında plak, tartar veya iltihap gelişmesi,
- Parsiyel protezlerin tam oturmaması,
- Diş fırçalama sonrası giderilemeyen ağız kokusu,
- Diş eti renginin kırmızılaşması ve buna bağlı olarak şişlik görülmesi diş eti kanamasının başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.
Diş Eti Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?
Diş eti kanaması çoğu zaman bir nedenden ziyade sonuçtur. Oluşabilecek bu sonucu önleyebilmek için de düzenli olarak bir uzmandan yardım alınması gerekir. Ağız sağlığına ilişkin tüm sorunlar diş hekimi muayenesi ile kolaylıkla tespit edilebilir. Yapılacak muayenenin ardından diş eti kanaması ve ağız sağlığına ilişkin sorunlar tespit edilerek, tedavi sürecine başlanmalıdır.
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti kanaması tedavisinin ilk adımı ağız bakımının özenli ve doğru bir şekilde yapılmasıdır. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması; diş plağı oluşumunu en aza indirgeyeceğinden diş eti kanaması riskini de önemli ölçüde azaltacaktır. Çoğu zaman bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olduğu görülen diş eti kanaması antiseptik gargaralar ve tuzlu su yardımıyla da durdurulabilmektedir. Plağa bağlı diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi içinse var olan plağın ve diş taşlarının uzaklaştırılması gerekmektedir.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!