Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Genellikle diş eti iltihaplarına bağlı olarak görülebilen diş eti şişmesi çoğu zaman ağrılı şekilde meydana gelmektedir. Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı sırasında oluşabilen diş eti kanamaları çoğu zaman yaşanan problemlerden biridir. Diş etlerinde meydana gelmekte olan bu rahatsız edici durum, gün içerisinde ağız kokusu ve ağrı gibi sebeplerle kişilerin hayatlarını olumsuz anlamda etkilemektedir. Peki, diş eti şişmesine ne iyi gelir? Diş eti şişmesi neden olur ve diş ağrısı nasıl geçer? İşte, diş eti şişmesine dair merak edilen her şey…
Diş Eti Şişmesi Nedir?
Çene kemiğini kaplayan diş çevresindeki dokuların iltihap veya diğer nedenlerle semptom göstermesi durumunda oluşan diş eti şişmesi, genellikle iki diş birleşimindeki hassas noktalarda görülür. Diş etinde görülen şişlikler günlük yaşamı zorlaştıracak boyutta olabileceği gibi hafif ve rahatsızlık vermeyecek seviyede de olabilmektedir.
Rahatsızlığın Belirtileri Nelerdir?
Çok yaygın görülen sağlık sorunlarının başında gelen diş eti şişmesi hemen her bireyde benzer belirtilerle kendini gösterebilir. Bunlardan en yaygın olanları ise şunlardır.
- Diş etlerinde görülen kızarıklık,
- Ağrı ve rahatsızlık hissi,
- Yemek yeme, konuşma ve ağız hareketlerinde zorlanma,
- Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet oluşumu,
- Şişliğin olduğu bölgede beyaz renkli iltihap ve diş eti kanamasıdır.
Diş Eti Neden Şişer?
Diş eti şişliklerinin oluşumunda pek çok etken rol oynamaktadır. Bunlardan en yaygın olanı ise yetersiz ağız hijyenidir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması halinde diş yüzeyinde besin kalıntılarına bağlı oluşan plak ve tartarlar; diş eti iltihabına dolayısıyla da diş eti şişmesine neden olabilmektedir. Diş eti şişmesi; diş eti iltihaplanması, beslenme ile ilgili bozukluklar, gebelik ve yaşanan birtakım enfeksiyon durumlarında ortaya çıkabilmektedir.
Diş Eti Şişmesi Teşhisi Nasıl Konulur?
Bu rahatsızlık nadir olarak tıbbi müdahale gerektirebilen bir durumdur. Evde uygulanabilen birtakım doğal yöntemler ve antiseptik içerikli ağız gargaraları ile kolaylıkla iyileşebilir. Şişlik durumu süresinin 1 haftayı geçmesi halinde mutlaka diş hekimi muayenesinden geçilmelidir. Diş hekiminizin yapacağı muayene esnasında doktorunuz tarafından ağız boşluğu, diş ve diş etleriniz detaylı bir şekilde incelenerek, tedavi süreci başlatılır.
Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?
Diş eti şişmesi, çoğu zaman tek seansta geçen bir tedavi yöntemi değildir. Böyle bir sorunla karşılaşılması durumunda iltihap ve enfeksiyon giderilene kadar tedavi süreci de devam eder. Ağız ve diş sağlığı tam anlamıyla sağlandığında tedavi; hekiminiz tarafından tamamlanarak sonlandırılır. Bir veya iki haftadan uzun süren diş eti şişliklerinde medikal tedavi şarttır. Böyle bir durumda öncelikli olarak şişliğe neden olan sorunun teşhis edilmesi ve buna yönelik olarak da ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Hafif şişlik ve iltihaplanmalarda ağız gargaralarına ek olarak evde alınabilecek birtakım önlemler hastalığın iyileştirilmesi için genellikle yeterli olmaktadır. Yumuşak bir diş fırçası ile dişer günde 2 – 3 fırçalanmalı, diş ipi yardımıyla fırçanın ulaşamadığı diş araları temizlenmelidir.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!