Gülümsemenizi temiz ve mutlu tutmak

Çürükler veya diş kaybının aksine, ağız kokusu konuşmak için ağzınızı açtığınız anda kişinin dikkatini çekebilir.

Ancak bu, diş hekiminize söylemekten utanmanız gereken bir şey değildir. Kalıcı ağız kokunuzun nedenini ne kadar erken öğrenirseniz o kadar iyi olur. Diş hekiminiz sebebini tespit edecek ve durumunuz için en iyi tedavi planını önerecektir.

İşte ağız kokusu kontrolü için 5 ipucu

1-Günlük diş ipi – Çoğu insan dişlerini her gün fırçalamaya alışkındır. Bazıları ise dişlerinin temiz kaldığından ve nefeslerinin güzel koktuğundan emin olmak için günde üç kez dişlerini fırçalar. Ancak diş ipi kullanmanın önemini unutmamalıyız. Diş ipi, diş fırçanızın temizleyemediği veya ulaşamadığı dişlerin arasına sıkışmış yiyecek parçacıklarını uzaklaştırır. Yiyecek artıkları dişlerinizde kalırsa, bakterileri besler ve ağız kokusuna neden olur.

2-Dilinizi temizleyin – Bir dil kazıyıcı kullanın. Dil kazıyıcı, dilinizdeki tat tomurcukları ve kıvrımlar arasında biriken kalıntıları giderir. Bu alete sahip değilseniz, dilinizi diş fırçanızla arkadan öne doğru süpürebilirsiniz.

3-Havuç, kereviz veya elma yiyin – Bu tür yiyecekler yemek ağız kokusunu etkili bir şekilde ortadan kaldırır. Taze meyve ve sebzeler, ağız kokusuna neden olabilecek bakterileri ağzınızdan uzaklaştırmak için artan tükürük akışını teşvik eder. Ayrıca, bu sağlıklı yiyecekleri yemek, açlığın veya oruç tutmanın neden olduğu ağız kokusunun azalmasına yardımcı olur. 4-Daha fazla su için – Susadıysanız, tatlı, gazlı içecekler yerine bir bardak su için . Su hem ağız sağlığınız hem de genel sağlığınız için iyidir. Su, ağız kokusunun en yaygın iki nedeni olan yiyecek parçacıklarını ve kötü ağız bakterilerini konsantrasyonunu için hoş olmayan kokuları kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

5-Diş fırçanızı değiştirin – Diş fırçaları, sağlıklı ve ferah bir nefese sahip olmanızda önemli bir rol oynar ve diş fırçaları 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Aksi takdirde etkin bir fırçalamada yapamazsınız.

Ağız kokusuna sahip olmak, mutlaka kötü ağız hijyenine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Diğer nedenleri arasında diş eti hastalığı ve ağız kuruluğu, diyabet, akciğer enfeksiyonları, böbrek, karaciğer yetmezliği ve mide sorunları gibi ciddi hastalıklar yer alabilir. Ağzınız vücudunuzun penceresidir; bu nedenle ağzınızda kalıcı bir koku fark ederseniz, kapsamlı bir muayene için diş hekiminizden randevu almalısınız.

 

Yazar: Dt. Pertev KÖKDEMİR